3 July 2010

Tabula Nova

Neste to uker uten noe aktivitet her... Sommeren har tydeligvis kommet.
Vi har likevel ikke vært helt uvirksommme, men har i løpet av de siste ukene bygget oss nye spillebord. Jepp! Nye spillebord til nesten hele teamet - og alle over samme lest.

Jeg skal ikke skrive langt og tørt om drømmer, planer, tegninger, innhenting av tilbud og en halvannen time i saaaktegående kø for å hente materialene. Den delen av prosessen har pågått siden i vinter. I stedet tar jeg heller for meg litt om selve konstruksjonen av de nye bordplatene:

- + - + -

Hver plate består av to 1,2x5x122cm bord, to 1,2x5x58,6cm bord, en 61x122cm 6mm tykk MDF-plate og en 5x60x120cm Jackopor plate. Plankene ble skrudd sammen til en ramme på 120x61cm før vi skrudde MDF-platen fast oppå. Jackopor-platen måtte beskjæres til før den passet inne i rammen og kunne limes til denne og MDF-platen.


Etter at limet hadde tørket, ble MDF-platen høvlet jevn med bordene og sprekker mellom bordene og Jacopor-platene ble sparklet. Kapafix-plater ble skåret i strimler og limt på platene for å representere veier. Her er det viktig (!) å lime helt ut i kantene på veistrimlene for å unngå at de krøller seg senere.


Lim ble tynnet ned til den holdt konsistens som maling, og penslet utover platene - helt inntil men ikke opp på veiplatene. (Vi brukte noe klister vi hadde tilgjenglig, men anbefaler heller å bruke trelim her også da klisteret ikke heftet godt nok på glatte overflater.) Platene ble deretter dekket med sand og lagt til tørk i solen. Veiene ble påført et lag Husfix/vann/trelim for å skape sementstruktur til senere drybrushing. (Det var etter dette at veiene våre krøllet seg, og vi mistet en dag på å lime veikantene ned igjen, og sette alle platene i press mens limet tørket.)Bildet over her illustrerer også hvordan måten veiene er plassert gjør at de fortsatt kan fungere om vi kombinerer mange av dem til... til apokalyptiske størrelser.

Omsider var overflateteksturen slik vi ville ha den, og vi kunne gå i gang med å male. Veiene fikk et strøk med sort, mens resten av overflatene fikk to strøk av mørkebrun. Strøkene ble lagt på med rull for ikke å dra av mer sand enn nødvendig. (Sanden sugde grådig til seg av malingen, så strøk to ble rullet på så snart første strøk i følge etiketten skulle være overmalbar.)


Til slutt ble bordene drybrushet med en lys beige farge, mens veiene fikk en grundig omgang med grått. Deretter ble videre detaljering overlatt til de enkelte bordenes eiere. Resultatene kan beskues nedenfor. (Tre 2x4 fots bord i forskjellige stadier til venstre, og en av Ørnulvs ferdige 3x4 fots plater til høyre.)


- + - + -

Det er også verdt å bemerke at Inger Helene, i tillegg til å bidra med arbeidet på trebordene, også opparbeidet sine egne Realm of Battle bordplater - men mer om de senere.

3 comments:

 1. 2 dager / kvelder i snitt siste måned.... Jeg synes nå vi har vært SVÆRT SÅ VIRKSOMME JEG DA!

  Veldig bra oppsummering Jørn, og fin step by step beskrivelse. Gleder meg til vi legger siste hånd på bordene. Jeg klør i fingrene etter å ta dem i bruk :)

  Ørnulv

  ReplyDelete
 2. Søren, dette er jo blitt så bra! Imponert over innsatsen til den hardeste kjernen her. Uten dere hadde dette aldri blitt noen realitet! Blir fantastisk gøy å spille på!

  ReplyDelete
 3. En liten rettelse til Jørn sitt innlegg.

  Før vi la på sand "malte vi bordet" med en mix av klister (tapet lim) og Husfix.

  Bordene ble så malt X 2 (rødbrun og så mørk brun). Malingen var iblandet fortynnet trelim, før de ble drybrushet med en lysere brunfarge, så bege og til slutt lys grå.

  Ørnulv

  ReplyDelete

Please feel free to comment...
Your feedback fuels our passion! ;)